Gesprek met een Japanse wever

Ik laat mijn weefgetouw zien: 8 schachten, dus veel mogelijkheden voor complexe patronen. “Mooi”, zegt hij. “En als je nou het patroon wilt veranderen tijdens je weefproject?”

“Tja, dat is niet zo gemakkelijk. Dan moet ik het opnieuw inrijgen als het echt een heel ander patroon is.”

“Wat ik doe”, vertelt hij, “is maar op 2 schachten. En vaak doe ik dus alleen maar 1 op, 1 neer, de linnenbinding. En iedere keer als ik een complexer patroon wil toepassen, gebruik ik een latje en doe ik die draden omhoog die bij het patroon horen.”

“Jeetje”, zeg ik verbaasd, “kost dat niet vreselijk veel tijd?”

“Ja, dat wel, maar daar gaat het toch niet om?”

“Nou”, antwoord ik, “op mijn getouw gaat het sowieso veel sneller, en kan ik dus veel meer weven”.

En mijn Japanse weefvriend zegt weer, dit keer echt stomverbaasd: “Ja, dat snap ik, maar daar gáát het toch helemaal niet om? Je wilt toch een echt goed product maken? Dan maakt het toch niet uit dat het wat langer duurt? Het resultaat is prachtig als je er genoeg tijd in stopt. En aan het begin al denken over hoe je het zo snel mogelijk kunt doen, heb je dan nog wel plezier in het werk?”

Dat was even een doordenker ....

Waar gaat het om bij ambachtelijk werk, bij het produceren van iets moois, bij alles eigenlijk? Om snelheid, zoveel mogelijk meters maken, zoveel mogelijk produceren voor zo weinig mogelijk geld?

Of om echte kwaliteit, prachtige afwerking, iets wat lang mee gaat?

In elk geval is de belangrijkste vraag nu: “waar gaat het mij om, in mijn textielwerk?”

En er is ook een vraag aan jou: waar gaat het jou om, bij de producten die je koop? Om snelheid, goedkoop, makkelijk te verkrijgen? Vaak zijn dat dingen die ook snel weer slijten, die je snel weer weggooit. Of ga je liever voor kwaliteit, die lang meegaat, maar wel wat duurder is? En als je iets laat maken speciaal voor jou, heb je dan het geduld om te wachten tot het klaar is?

Wil je snel leven, gauw-gauw alles doen en hebben, of wil je een leven van kwaliteit, rust, zorgvuldigheid?

Winkelwagen