Wie is DradenLeven

magie van het maken

De magie van het maken

De magie van het maken komt samen met liefde voor textiel: draden, stoffen, kleuren, structuur. De soepelheid van een mooie stof, of het stugge en warme van vilt. Alles komt aan bod in de collectie van DradenLeven.

Al mijn hele leven leef ik met draadjes en lapjes: leren breien en haken op de lagere school, kleertjes maken voor mijn pop, mijn moeder die kleren voor ons breide en naaide, en een oma die coupeuse is geweest.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zeggen ze dan!

Wat ik bedoel met de “Magie van het Maken”?

Een voorbeeld: je ziet een bol wol liggen, dat is nog niks in zichzelf.

Maar dan laat je er een proces op los: breien, haken, weven, vilten – en dan is het een lap, waar je een kledingstuk van maakt! Iets wat je warm houdt wanneer het koud is, of iets waarin je er geweldig uit ziet voor die afspraak met die leuke man. Iets waarin je je kindje kunt wikkelen en koesteren, of zelfs een lijkwade voor een overleden geliefde …

Dit geldt natuurlijk voor alle vormen van creëren: met draden en garens, met lappen textiel, en ook met woorden of verf. Zoveel mogelijkheden, zoveel liefde en inspiratie die je erin kunt uiten!

Zo mooi vind ik dat: het verwerken van draden tot kleding en dekens bestaat al duizenden jaren. Er is textiel gevonden uit meer dan 1000 jaar voor Christus, gerafeld en half verteerd, de kleuren vervaagd. En toch is nog te zien wat het ooit was! Er zijn spintollen en weefstenen gevonden, en er bestaan nu nog weefgetouwen uit de late Middeleeuwen waar nog steeds prima op geweven kan worden. In het Archeon staat er eentje: van prachtig verweerd en glad gewreven eikenhout, heel zwaar en donker.

De foto toont een oud getouw in het Heimweberei-museum Schalkenmehren in de Vulkaan-Eifel, waar we een paar jaar geleden op vakantie waren.

In het Archeon in Alphen a/d Rijn, en in het Leids Wevershuis staan ook oude weefgetouwen om te bekijken.

Weven doe ik nu zo’n 15 jaar. Door lessen van o.a. Hilda Ham, Marijke Dekkers, Marian Stubenitzky en Ineke Elsinga, en heel veel uitproberen heb ik veel ervaring op kunnen doen.  Ook de contacten en gesprekken in de maandelijkse Weefkring Gouda hebben me veel geleerd. Het resultaat kun je zien in de collectie.

Gered textiel

Daarnaast ben ik sinds 2016 bezig met wat ik “Gered textiel” ben gaan noemen: nieuwe stof, waar de gewone winkels niks meer mee kunnen, maar ik nog wel. Daar lees je meer over op deze pagina.

Stoffen die overblijven, zoals gordijnstalen uit de woonwinkel, of afgeknipte stroken gordijnstof.  Nieuwe stof dus, maar niet bruikbaar voor anderen. En dus dreigt het weggegooid te worden. Of, zoals bij deze stoere tas, oude vervilte truien.

Eeuwig zonde! Het is prachtige stof, vaak, maar niet veel. Je kunt er maar weinig van maken, en zeker geen serieproductie. Het zijn dus altijd unieke stukken, er is er maar één van, of hooguit twee.

Elke keer is het weer uitproberen: wat kan ik hier het beste van maken, zodat de mooie kleuren en patronen zo goed mogelijk tot hun recht komen.

Spelen!

mooie figuurtjes

In dit werk geniet ik steeds weer van de prachtige kwaliteit van stoffen en garens, de mooie kleuren, de vele mogelijkheden, en van de uitdagingen die ik tegenkom. Het leukste blijft dat ik dingen naar mijn hand kan zetten: keuze van het ontwerp, de garens en kleuren, het patroon dat ik in het weefwerk breng, de afwerking. Heerlijk!

Nieuwsgierigheid speelt een rol, naast simpelweg Spelen! Steeds weer die vraag: wat kan ik hiermee. Als ik dit doe, kan ik dan ook dat? Hoe zou het eruit zien als ik het zo doe? Wat kan ik hiermee?

Hiernaast zie je een proefje van de Zomer-en-winter-techniek: lichtere en donkerdere garens maken patroontjes samen.

Meer dan weven alleen

Behalve Weefster ben ik ook Coach: vooral voor mensen die hoogsensitief zijn of zich daarin herkennen, en ook voor iedereen die wil werken aan innerlijke ontwikkeling, persoonlijke groei.

In het coachen komt ook veel terug uit het weven en spinnen: ik help je de draden te ontwarren, samen spinnen we ze tot een evenwichtigere draad. Vervolgens weven we de draden tot een nieuw geheel dat beter bij je past.

Letterlijk kunnen we dit doen in de coachworkshop Verweven Leven – werken aan jezelf met behulp van draden.

En figuurlijk doen we het in coachsessies, al pratend en voelend rafel je oude ideeen uit elkaar en kom je tot nieuwe inzichten.

Meer informatie vind je hier: Helder en Intens coaching.

Winkelwagen